Over Tuinbouwbedrijf Bonten

In Midden Limburg ligt in het dorpje Baexem Tuinbouwbedrijf Bonten. Het bedrijf ligt vrijwel naast de doorgaande weg tussen Baexem en Heythuysen. 

Tuinbouwbedrijf Bonten is ontstaan door de teelt van pompoenen en kalebassen waar ik in 1997 mee gestart ben. In 2014 zijn de aardbeien erbij gekomen, stellingteelt in tunnel(s) en op buitenstellingen dit als een mooie aanvulling op de asperges die mijn vader teelt. In 2022 heb ik tevens een nieuw stuk asperge aangeplant.

Onze eigen producten zijn aardbeien, frambozen, blauwe bessen, sierpompoenen, eetbare pompoenen, jam, scharreleieren en asperges.

Elk jaar probeer ik om er weer een nieuw gewas/product erbij te gaan doen als verbreding. Zo hebben we sinds kort naast scharreleieren ook eieren op biologische wijze. Daarnaast zijn er in 2021 Blauwe Bessen en (zomer)Frambozen bij gekomen. In 2023 komen er ook (herfst)Frambozen en rode bessen bij. 

De teelt van de producten vinden allen plaats op kleine schaal waarvan de pompoenen en kalebassen de meeste ruimte innemen, ca. 2 - 2,5 ha. per jaar. 

Naast onze eigen producten verkopen we ook nog enkele producten van andere telers in de omgeving zoals aardappelen, uien, kaas en zuivel. Mochten we zelf te weinig aardbeien en/of asperge hebben, vullen we deze indien nodig aan met de producten van andere telers uit de omgeving zodat we de klanten toch van dienst kunnen zijn.

Omdat we niet altijd thuis zijn om onze klanten te kunnen helpen hebben we in 2019 een boerderij automaat geplaatst om de klanten toch van dienst te kunnen zijn en de producten in de gekoelde automaat vers te houden. Graag willen we onze klanten voldoende keus aan producten bieden, dit lukte niet meer met 1 automaat, daarom hebben we in 2023 een 2e automaat voor derbij geplaatst. Natuurlijk is iedereen welkom tijdens de openingstijden van onze boerderijwinkel.

John Bonten